20220428112929455_1000
Pressemøde om nyt NATO-center for kvanteteknologiUddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) har godkendt en række uddannelser, hvoraf størstedelen kommer til at ligge uden for de fire største byer. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

18 nye uddannelser på vej uden for de store byer

28. apr. 2022 12.39
Regeringen og et flertal i Folketinget vil gerne have, at flere uddannelser spreder sig over landkortet.

Nu er det sikkert, at der kommer en ny jurauddannelse i Esbjerg og en maskinmesteruddannelse i Thisted.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) har torsdag godkendt 22 nye uddannelsesudbud rundt om i landet. 18 af dem kommer til at ligge uden for de fire største byer.

Det er netop ambitionen fra regeringen - og i øvrigt et bredt flertal i Folketinget - at der skal være flere uddannelsesmuligheder uden for København, Odense, Aarhus og Aalborg.

- Jeg synes, at det er en bekræftelse af, at det vi gerne har villet fra det politiske flertal i Folketinget og fra regeringens side, det tager vi et godt skridt henimod med de her nye uddannelser, siger Jesper Petersen.

I juni sidste år indgik regeringen sammen med Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne en aftale om rammerne for udflytningen af uddannelser.

Her blev partierne enige om at øge grundtilskuddet til uddannelser uden for byerne fra to til fire millioner kroner. Samtidig vil uddannelsesstederne uden for de fire største byer få flere penge per studerende.

- Det betyder, at der er et økonomisk grundlag for flere til at udbyde de her uddannelser. Og når der de kommende år bliver færre unge, så vil der være en større robusthed, så vi undgår, at uddannelser lukker, siger ministeren.

Det er Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser, RUVU, som har taget stilling til uddannelsesinstitutionernes ansøgninger.

I alt er der sendt 33 ansøgninger ved forårets ansøgningsrunde. Her er 22 altså blevet indstillet til godkendelse. Den indstilling har Jesper Petersen fulgt.

De nye uddannelser kommer til at ligge i blandt andet Kolding, Køge og Esbjerg, som er Danmarks femte største by. Det er i tråd med det, som regeringen har ønsket.

- Nogle har fremstillet det, som om regeringen ville oprette uddannelser på nedlagte landbrug. Men det her er mellemstore danske byer, hvor man kan bygge på uddannelsesmiljøet, siger Jesper Petersen.

Uddannelsesinstitutionerne kan søge to gange om året.

/ritzau/