20220317-120725-L-1600x1066we
Pernille Rosenkrantz-Theils oplæg til en ny institutionslov er ikke blevet godt modtaget blandt arbejdsmarkedets parter. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Opgør om erhvervsuddannelser på vej mellem fagbevægelsen og undervisningsministeren

31. mar. 2022 06.05
Fagbevægelsens tålmodighed med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er ved at slippe op. Det kommer til udtryk ved et opsigtsvækkende brev sendt til flere partiers uddannelsesordførere, fortæller faglig kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Det hører til sjældenhederne, at fagbevægelsen går ud i et åbent opgør med en socialdemokratisk undervisningsminister.

Men det virker ikke desto mindre til at være det, der er ved at ske på erhvervsuddannelsesområdet, hvor tålmodigheden er ved at slippe op med Pernille Rosenkrantz-Theil (S). 

LÆS OGSÅ: Her er de nye søgetal til erhvervsuddannelserne: Kun én enkelt mere har søgt

Det fortæller A4's faglige kommentator Gitte Redder i det nyeste afsnit af podcasten Fagbevægelsen Uden Filter. 

- Antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne står bomstille. I toppen af dansk fagbevægelse spørger man sig selv, hvorfor der ikke sker noget, når vi har haft en socialdemokratisk undervisningsminister i næsten tre år, siger Gitte Redder. 

Men skuffelsen over ansøgerstatistikkens dødvande er blot en del af forklaringen på, hvorfor der er slået skår i forholdet mellem fagbevægelsen og Pernille Rosenkrantz-Theil.

Senest er det kommet til udtryk i et højst opsigtsvækkende brev sendt til ordførere på uddannelsesområdet, fortæller den faglige kommentator.

Måske åbent opgør om få dage

Planerne om en ny institutionslov, hvor ministeren lægger op til, at alle uddannelsesinstitutioner skal kunne udbyde erhvervsuddannelser, har fået det til at slå gnister. Bliver det til virkelighed, vil gymnasier fremover kunne uddanne faglærte som industriteknikere og plastmagere ved siden af studenter, der læser spansk og matematik.

- I løbet af de seneste uger er fagbevægelsen kommet helt op i det røde felt over idéen, som både arbejdsgivere og fagbevægelsen vender tommelfingeren ned til, siger Gitte Redder.

Og det har fået Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til at skrive et fælles brev - ikke blot til ministeren, men til hele forligskredsen af partier bag gymnasie- og EUD-reformerne, fortæller den faglige kommentator: 

- Det er noget, der bliver lagt mærke til på Christiansborg, når ordførere fra samtlige forligspartier får et brev fra arbejdsmarkedets parter, der advarer meget kraftigt mod loven. Brevet er sendt i mandags, så det er et spørgsmål om dage, før opgøret kan bryde åbent ud.

I brevet skriver parterne, at lovforslaget risikerer at gå alvorligt ud over kvaliteten af fremtidens faglærte.

Overordentligt provokerede

FH og DA er også meget kritiske over for, at loven lægger op til at ændre bestyrelsessammensætningen i de nye institutioner, så der maksimalt sidder fire arbejdsmarkedsrepræsentanter ud af i alt ni. 

Det bliver tolket som et brud med princippet om, at erhvervsskolerne først og fremmest styres af lønmodtagere- og arbejdsgivere med arbejdsmarkedskendskab, som med den nye lov vil være i mindretal. 

- I flere fagforbund opfattes det som en socialdemokratisk minister, der vil stække fagbevægelsens indflydelse på de faglige uddannelser, og det er man blevet overordentligt provokerede af, siger Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Metal med kras kritik af klimaerhvervsskoler: - Gakkelak, at regeringen er gået uden om os

Balladen om institutionsloven kommer kort efter, at en række fagforbund blev stærkt utilfredse med regeringens planer om særlige klimaerhvervsskoler. Men utilfredsheden stikker dybere, fortæller den faglige kommentator.

- I mange forbund har man opfattelsen af en minister, der siger alle de rigtige ting i skåltaler, men hverken lytter eller handler, når det kommer til erhvervsuddannelserne. De føler ikke, hun har hjertet med på samme måde, som når det handler om folkeskolen og daginstitutionerne, siger Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.