KL vil flytte 10. klasser fra folkeskolen

20210712-100639-5-1600x1066we
KL flytte 10. klasse væk fra folkeskolens regi. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
16. maj 2022 07.00
Ønsket er at tabe færre i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

I stedet for at markere afslutningen på folkeskolen, skal 10. klasse være starten på en ungdomsuddannelse. 

Sådan lyder et forslag, som Kommunerne Landsforening præsenterer mandag på et børne- og unge-topmøde, skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Et gennemsnit under 3 er fællesnævner for unge uden en ungdomsuddannelse

Konkret vil KL flytte 10. klasse helt væk fra folkeskolens regi. Målet er at få flere af de 45.000 unge, som i dag hverken har job eller uddannelse, i gang.

"Vi vil gerne inspirere til andre og nye veje ved at integrere 10. klasse på ungdomsuddannelserne, så man kan styrke praktikken og bygge bedre bro. Det kan f.eks. ske i tæt samarbejde med en erhvervsuddannelse, så undervisningen også kan blive lidt mere praktisk orienteret, og de unge kan få et blik for den vej," siger borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), formand for KL's børne- og undervisningsudvalg, til Jyllands-Posten.

Forslaget indebærer dog også, at de unge fortsat kan tage 10. klasse på en efterskole, ligesom udflytningen af det tiende år i folkeskolen også kan ske til gymnasiale uddannelser.

Hos Skolelederforeningen er formand Claus Hjortdal ikke umiddelbart begejstret for forslaget.

- Al erfaring og forskning viser, at en del unge faktisk har brug for det ekstra år i 10. klasse til afklaring og modning. Hvis man knytter 10. klasse op på ungdomsuddannelserne, bliver de mere målrettede, og det vil helt sikkert opleves som et pres for nogle af disse unge. Det øger ikke chancerne for at få flere i uddannelse, siger han til Jyllands-Posten.