20130902-145142-9-1600x1066we
Ud af de personer, som var 25 år i 2021, og som havde fuldført en ungdomsuddannelse, havde 23,1 procent taget en erhvervsuddannelse. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Stadig færre unge fuldfører en erhvervsuddannelse

5. apr. 2022 08.43
Mens erhvervsuddannelser fortsat falder i popularitet, så står det anderledes til med gymnasiale uddannelser.

Mens flere unge vælger at tage en gymnasial uddannelse, så er der færre, som tager en erhvervsuddannelse.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ud af de personer, som var 25 år i 2021, og som havde fuldført en ungdomsuddannelse, havde 23,1 procent taget en erhvervsuddannelse.

Det er et fald på mere end 15 procentpoint set over de seneste ti år. I 2011 var det nemlig 38,3 procent af de 25-årige med en ungdomsuddannelse, der havde taget en erhvervsuddannelse.

Anderledes går det for de gymnasiale uddannelser, der dækker stx, htx, hhx og hf eller enkeltfag og supplering.

I 2011 var det lidt under 60 procent af de 25-årige med en fuldført ungdomsuddannelse, der havde taget en gymnasial uddannelse.

Det er siden steget med over ti procentpoint til lidt over 70 procent i 2021.

Den modsatrettede udvikling i populariteten for de gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser er langtfra ny.

Tværtimod er det en fortsættelse af en årelang udvikling, hvor erhvervsuddannelserne udgør en mindre og mindre andel af fuldførte ungdomsuddannelser.

I SMVdanmark, en organisation for mindre virksomheder som blandt andet håndværksfirmaer, kalder man de seneste års udvikling for dyster læsning.

- Men det er desværre en udvikling, der startede for længe siden, siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent og uddannelsesansvarlig i SMVdanmark.

- Især fra starten af 00’erne raslede det ned i optaget til erhvervsuddannelserne, fordi alle skulle være vidensarbejdere, helst via universitetet.

- Det svier til os nu. For allerede i dag har mange virksomheder svært ved at finde kvalificerede lærlinge, og det bliver desværre kun værre i fremtiden, siger han.

Ifølge SMVdanmark viser analyser, at der i Danmark kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte i 2030.

Samlet vil det koste samfundet milliarder i tabte ordrer, hvis ikke der er de faglærte, der skal bruges, lyder det.

For at ændre billedet foreslår SMVdanmark, at der bliver gjort mere for at fortælle de unge, at man godt kan starte på en erhvervsuddannelse med en studentereksamen i lommen.

- Vi skal have rollemodeller ud på gymnasierne, og vi skal have fat i den stigende gruppe af unge, der ender med aldrig at bruge deres studentereksamen til noget og i stedet udgør en ny gruppe af ufaglærte studenter, siger Kasper Munk Rasmussen.

/ritzau/