20161012-112052-2-1920x1280we
Covid-19-tiltag og et faldende antal asylansøgere har formentlig medvirket til, at brugen af IGU-ordningen har været svag de seneste år. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Uddannelse for flygtninge forlænges og omfatter nu også evakuerede afghanere

17. feb. 2022 06.00
En trepartsaftale betyder, at integrationsgrunduddannelsen (IGU) er sikret halvandet år endnu.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge integrationsgrunduddannelsen (IGU), der ellers ville være udløbet til sommer.

Nu bliver den foreløbigt videreført frem til januar 2024.

Som noget nyt kan afghanere mellem 18 og 39 år, der har opholdstilladelse, og som i Afghanistan har bistået danske myndigheder, nu søge ind på IGU-ordningen.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Ordningen blev indført i 2016 som en forsøgsordning. Siden er IGU'en blevet justeret med en udvidelse af målgruppen, men stod altså til at udløbe 30. juni 2022. 

Hver tiende i målgruppen har brugt IGU'en

Fra ordningens indførsel til 2021 er der i alt registreret 2.742 aftaler om IGU-forløb. Udlændinge- og Integrationsministeriet vurderer, at knap en ud af ti i målgruppen for ordningen har været igennem et IGU-forløb.

Covid-19-tiltagene og et faldende antal asylansøgere har givetvis medvirket til, at tilgangen til IGU-ordningen har været svag i det seneste år. Samtidig er der i dag flere kvinder end mænd, der påbegynder et IGU-forløb, fremgår det af aftaleteksten.

LÆS OGSÅ: Få indblik i Reformkommissionens tanker om uddannelse 

Parterne bag aftalen planlægger at genforhandle ordningen i forbindelse med den såkaldte Reformkommissions anbefalinger. Kommissionens anbefalinger for voksne på kanten og systemets møde med borgerne skal fremlægges i september. Dens anbefalinger til unge skal komme i december.

Parterne givet hinanden håndslag på at genforhandle ordningen senest i foråret 2023.

Målgruppen for IGU

  • Et forløb under integrationsgrunduddannelsen (IGU) varer to år og består af lønnet praktik og 23 ugers skoleundervisning
  • Målgruppen er flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er fyldt 18 år og er under 40 år, og som har været i Danmark i mindre end ti år

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet