hannepontoppidan
Foto: Pressefoto Uddannelsesforbundet

Uddannelsesforbundet:
Vi skal sikre de ukrainske flygtninge de rette kompetencer

18. mar. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til debat@a4medier.dk.

SITUATONEN I UKRAINE er forfærdelig. Ingen ved, om krigen slutter inden for overskuelig fremtid, hvornår der bliver fred, eller om der til den tid vil være et hjem at vende tilbage til.

Mit bud er, at det ikke bliver muligt for de flygtede at vende hjem i nær fremtid. Og derfor har vi brug for at tage det lange lys på: Vi skal ikke alene sikre de ukrainske flygtninge tag over hovedet, den nødvendige lægelige og psykologiske behandling og måske et af de få jobs, hvor sproget ikke er nødvendigt. Vi skal også sikre, at de får redskaberne til at klare sig i alle dele af det danske samfund i de kommende år.

LÆS OGSÅ: Regeringen klar til at bruge stort millionbeløb på at uddanne ukrainere

De kommer med kompetencer, men uden et dansk sprog. De kommer med vilje til at bidrage, men måske også med traumer og store bekymringer for, hvad der sker i deres hjemland og med dem, de har efterladt – og for fremtiden. Hvem ville ikke gøre det?

Det er den kontekst, vi skal agere indenfor, når vi taler om, hvilke indsatser, der kan give mening, og hvilke forventninger vi kan have til deres vej ind på det danske arbejdsmarked.

VI SKAL TAGE godt imod de flygtede, og vi skal gøre det med stor rummelighed. De vil i en årrække blive vores nye naboer, klassekammerater, medborgere og arbejdskolleger. Og vi skal sikre, at de får de kompetencer, som er nødvendige for at klare sig på arbejdsmarkedet, deltage i uddannelse, være med i det sociale liv i lokalområdet. De skal have det, der gør, at de kan etablere noget i nærheden af en normal tilværelse, uanset om det er for en periode eller for good.

Vi skal tage godt imod de flygtede, og vi skal gøre det med stor rummelighed. De vil i en årrække blive vores nye naboer, klassekammerater, medborgere og arbejdskolleger
Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet

Det kræver, at de lærer et godt dansk sprog. Det er simpelthen forudsætningen for at kunne klare sig i vores land. Så vi skal sørge for, at de får lært sproget og får den faglige omskoling eller uddannelse, der er nødvendig for at begå sig. Vi skal sørge for, at børnene kommer i skole som deres jævnaldrende, og at forældrene kan deltage aktivt i samarbejdet med skolen og de andre forældre om børnenes hverdag.

MEN VI SKAL også huske, hvilken bagage mange af dem kommer med. En del af dem vil være traumatiserede. De, der kom først, har ofte relationer i Danmark, og er kommet ud af landet, før krigen for alvor satte sine spor. Men de har efterladt manden hjemme, og ser krigens rædsler på tv og måske deres hjem og naboområde bombet sønder og sammen. De, der kommer den næste tid, er flygtet, mens krigen for alvor bragede. De har måske opholdt sig i noget tid i Ukraine frysende og uden tag over hovedet, og kommer nu til et ukendt land, mens manden og børnenes far stadig er hjemme og i fare. Der vil være mange, der har brug for behandling, før de kan begynde danskuddannelse eller job.

Flygtninge fra Ukraine adskiller sig ikke markant fra andre grupper af flygtninge. De har de samme drømme. De kommer med de samme traumer i bagagen. De er lige så indbyrdes forskellige. Og vi kan intet sige om, hvor længe de har brug for at være her, eller om de ender med at få så stærk tilknytning til landet, at de bliver permanente borgere her. Men det, vi kan gøre, er at sikre, at de får forudsætningerne for at indgå i vores samfund og på vores arbejdsmarked i den tid, de er her – uanset hvor længe det måtte være.

LÆS OGSÅ: Ukrainere får adgang til integrationsuddannelse

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til debat@a4medier.dk.