Uddannelsesleder:
Er omsorgsarbejde CO2-frit?

Mathilde_de_Kruiff_Uddannelsesleder_Sosu_H_1650_px
14. jun. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til debat@a4medier.dk.

FOR FÅ UGER SIDEN besøgte jeg et familiemedlem på hospitalet. Hun var indlagt til tjek af hjertet. Da jeg havde været på stuen lidt tid, kommer sosu-assistenten ind for at give medicin. Mit familiemedlem skulle have én pille i alt.

To styk pillebægre, en papbakke og to blå plastikhandsker og ingen varme hænder skal der til for at give en patient én pille
Mathilde de Kruiff, uddannelsesleder Sosu H

Sosu-assistenten kommer med pillen i et pillebæger, henter en papbakke fra skabet og et nyt pillebæger og hun ifører sig to blå handsker. Hun hælder pillen over i engangspillebægeret, sætter det i papbakken, og giver nu medicinen. For så at smide det hele usorteret i skraldespanden på stuen.

LÆS OGSÅ: Folketinget afsætter 100 millioner til grøn undervisning på EUD og AMU

To styk pillebægre, en papbakke og to blå plastikhandsker og ingen varme hænder skal der til for at give en patient én pille. Arbejdsgangen med at finde det hele frem og smide det ud igen, tog mere end dobbelt så lang tid som den tid, det tog at give pillen. Ressourcespildet er enormt og kontakten mellem sosu og patient minimal.

Concito og Mandag Morgen har netop udgivet en rapport, der siger, at skal vi lykkes med den grønne omstilling, skal alle dele af arbejdsstyrken (efter)uddannes.

DER HAR VÆRET STORT FOKUS på sektorer som fx produktion og transport, men også velfærdsområdet skal i spil. For at sikre en grøn omstilling skal vi kigge på arbejdsgange i plejesektoren, vi skal kigge på indkøb og produkters CO2-aftryk og så skal vi se på sosu-hjælperes og -assistenters møde med borgere/patienter. For med to handsker, to pillebægre og en papbakke imellem sig, kan distancen være stor og omsorgen virke fjern.

I den grønne omstilling er der åbenlyse CO2-reduktioner i vente, men der er også potentialer i at gentænke arbejdsgange og øge tryghed og nærvær i omsorgsarbejdet. Og selve omsorgen er jo CO2-neutral.

LÆS OGSÅ: Det mener EUD-cheferne om klimaerhvervsskoler

Den grønne omstilling er på vej på mange erhvervsskoler og nye uddannelser og profiler skabes. Fremtiden bærer også den grønne sosu.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til debat@a4medier.dk.